Tvorba Group Policy Central Store na Windows 2012 R2 serveru

Z historie Windows Serveru víme, že všechny zásady skupin Group Policy Objects (GPO) obsahující tisíce různých nastavění uživatelů a počítačů jsou centrálně spravována v prostředí služby Active Directory. Již od původních Windows 2000 serveru jsou uloženy ve sdílené složce SYSVOL každého doménového řadiče. Pokud je v organizaci více řadičů tak si mezi sebou všechny ty samé GPO replikovaly mezi sebou a mnohdy i zabírala zbytečně moc místa.

To se změnilo v systémech Windows Vista a Windows Server 2008 a přirozeně pokračuje v systému Windows Server 2012 / R2 a nyní v nadcházejícím systému Windows Server 2016. Společnost Microsoft se rozhodla ulehčit život správcům sítě zavedením konceptu centralizovaného ukládání skupinových zásad. Tento úložiště úložiště, známé jako „Central Store“, musí být ručně vytvořeno na řadičích domény. Jakmile je na svém místě, problém s replikací šablon pro správu GPO je okamžitě vyřešen. Je to způsobeno tím, jak Editor zásad skupiny zpracovává objekty zásad skupiny, které jsou otevřeny pro úpravy. Když se správce pokusí vytvářet nebo upravovat šablonu zásad skupiny, systém Windows zkontroluje Domain Controler, v němž je připojen počítač, pro existenci centrálního úložiště. Pokud je centrální úložiště nalezen v řadiči DC, Editor zásad skupiny bude ve výchozím nastavení používat centrální úložiště. V opačném případě se použijí lokální kopie souborů šablon.

Před tvorbu Central Store si stáhneme aktuální balík administračních šablon Administrative Templates (.admx) for Windows 10 (1607) and Windows Server 2016 (ke stažení zde) a nainstalujte na server. V popisu je napsán Windows Server 2016 nicméně je podporován Windows Server 2012.

Po instalaci otevřete adresář C:\Windows\PolicyDefinitions .

Tento adresář zkopírujte do sdílené složky SYSVOL. Naleznete ji jako sdílenou složku na Vašem doménovém řadiči „SYSVOL\<vaše doména>\Policies.

Hotovo. Nyní počkejte pár okamžiků a po příštím spuštění Správce Zásady skupin budou načteny administrační šablony z toho úložiště.